29. Sernik na biszkopcie z polewą czekoladową i brzoskwiniami.

19:19


Ten przepis na sernik jest raczej rzadko spotykany. Zamiast kruchego ciasta, jego składnikiem jest biszkopt. Pewnie niejedna z was próbowała upiec sernik na biszkopcie, ale masa się odklejała? W tym przepisie znajdziecie odpowiedź jak zrobić, by ciasto było spójne :)
Sernik ten może być inaczej nazwany "sernikiem odwróconym".

(na końcu wpisu, umieściłam małą wskazówkę fotograficzną)



SKŁADNIKI :

  • NA BISZKOPT:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru "kryształ drobny"
- 3/4 szklanki mąki ( połowa pszennej, połowa ziemniaczanej)
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia


  • NA SERNIK
- 1,3 kg białego sera
- 6 jajek
- 1 kostka margaryny
- 25 dag cukru "kryształ drobny"
- budyń waniliowy lub śmietankowy
- cytryna (skórka i sok)
- puszka brzoskwiń

WYKONANIE:

Ser zmielić dwukrotnie.
Brzoskwinie osączyć z soku i pokroić w plasterki.
Margarynę utrzeć mikserem "do białości".
Dodać żółtka i cukier, dalej ucierać.
Do utartej masy dodać budyń w proszku.
Dodać skórkę i sok z cytryny.
Następnie dodawać po łyżce zmielony ser.
Całość dalej ucierać, do uzyskania jednolitej masy.

6 białek ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy serowej. Tym razem nie mikserem, ale łyżką.
Masa serowa gotowa :)

Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia.
Następnie wylać masę serową i na wierzchu poukładać plasterki brzoskwiń.
Delikatnie wyrównać i włożyć do piekarnika.
Piec około 1 godzinę w temperaturze 170 stopni Celsjusza. 

Gdy nasz sernik będzie w piekarniku przez około 50 minut, to możemy zabrać się za zrobienie ciasta biszkoptowego.

BISZKOPT:
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać cukier, dalej ubijać.
Do żółtek dodać ocet i dobrze wymieszać.
Żółtka dodać do piany ubitej z cukrem.
Całość dokładnie wymieszać.
Na końcu dodać obie przesiane mąki razem z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie wymieszać.

Tak przygotowany biszkopt wylać i równo rozsmarować na masie serowej z brzoskwiniami.
Całość piec przez około 15 minut, do uzyskania złocistego koloru.

Gotowe ciasto wyjąć i ostudzić.
Wyłożyć na deskę.
Odwrócić je tak, by biszkopt był na dole, a masa na górze.
Cały sernik jest już gotowy.
Teraz możemy spożywać go w takiej wersji albo oblać polewą czekoladową.

SMACZNEGO!!! :) 







FOTOGRAFICZNA WSKAZÓWKA:
Pierwsze zdjęcie zrobiłam stojąc na wprost okna. Potrawa wyszła ciemna i nieapetyczna. Zrobiłam kilka zdjęć i z żadnego nie byłam zadowolona.
Dopiero, gdy stanęłam obok okna, zdjęcie wyszło znacznie lepsze, ponieważ światło lepiej padało na mój sernik. Użyłam złotej blendy (ustawionej po prawej stronie), która zneutralizowała cienie i rozświetliła ciasto.


Dlatego nie zniechęcajcie się gdy zdjęcie potrawy Wam nie wyjdzie. Czasami wystarczy jedynie zmiana położenia, a fotografia będzie na znacznie lepiej wyglądać.
A.

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Pysznie wygląda i wydaje się dość prosty w wykonaniu ;) Postaram się go przygotować na święta.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie.:)))
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

*Dziękuję za Twój komentarz!
*Gdy mam czas, to odwiedzam komentujące osoby.
*Jeśli prowadzisz bloga, to wierzę, że potrafisz napisać więcej niż dwa słowa ;)
*Obserwujesz? Poinformuj! Wtedy szybciej do Ciebie trafię :)